Reisverslag Portland en Oregon

In september 2017 won Stephan Lems in de CityZapper pop-up store in Amsterdam een reis naar Portland en Oregon voor twee personen. In september 2018 stapte hij samen met zijn vriendin in het vliegtuig richting de Pacific Northwest! Een voor hen onbekende maar zeer verrassende bestemming!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het was nog NOOIT in ons opgekomen om Oregon een bullet van onze bucketlist te maken. Sterker nog, we hadden geen idee waar dit uberhaupt te vinden was! Mocht dit bij jou ook zo zijn… zet Portland dan heel snel bovenaan! Want wat een fantastische plek is het!

Dit verslag is een mooie herinnering aan een prachtige reis, vol tips & tricks over hoe jij je twee weekse Oregon reis kan inrichten om ook ditzelfde avontuur aan te gaan! Oregon is de plek op aarde waar je weer een wordt met de natuur, waar er meer honden dan mensen op straat lopen, waar geweldige koffie de standaard is, en waar je op straat spontaan wordt aangesproken door de duurzaam-georienteerd, liberale en vooral lieve Oregoniers.

Where it all began
Op een alledaagse dag wilde we een cadeautje voor onze neefjes. Pop-up store Cityzapper trok onze aandacht en met een cadeautje op zak was onze missie snel volbracht. Of we ook mee wilden doen met de prijsvraag? Altijd!..ookal wisten we dat de kans klein was dat er uits uit zou komen. Maar…toch hebben we vorige jaar een vroegtijdig kerstcadeau gekregen: een complete reis met vliegtickets, hotels, huurauto’s en tips & tricks voor op locatie! Dit geloof je toch niet?!

Links: V.l.n.r.: Jan Feenstra (Delta/KLM), Christian Clerx (Cityzapper), Stephan Lems (winnaar) en Vincent van Leeuwen (BuroSix). Rechts: de CityZapper pop-up store in Amsterdam (2017)

Na maanden van vooruitkijken en ernaartoe leven stapten we dan eindelijk op 1 September op het vliegtuig. Een supervlucht met Delta Airlines waar we met lekker-veel-beenruimte bij de nooduitgang mochten zitten en zelfs tips hebben gekregen over onze reis door de steward

In de rij voor de douane voelden we ons eigenlijk meteen al thuis! Waar in New York de douane beambten nou niet echt bekend staan om hun vriendelijkheid, werden wij hier op een relaxte, vriendelijke manier geholpen door een vrolijke douanier die een gezellig praatje maakte. Dit was een mooie voorbode voor hoe de rest van de reis zou zijn!

We hadden bij het plannen van de reis gekozen om van alles wat te doen; steden, kust en natuur. We wilden leuke dingen meemaken in steden, lekker relaxen aan de kust en actief de natuur bekijken. Actief relaxen dus eigenlijk.

We hadden het reisschema opgezet met advies van TravelOregon en door het lezen van talloze blogs. Ons reisschema bleek niet alleen perfect te passen bij ons reisdoel van actief-relaxen, maar het lijkt wel alsof Oregon gemaakt is om ‘actief te relaxen’. Dit was dan ook een terugkerend thema!

Links: Stephan en Lara genietend van Salt & Straw ijs. Rechts: de straten van Portland

Fietsend door Portland
Aan het begin van de reis, in Portland, waren we even bang dat we het hoogtepunt van de reis meteen aan het begin al gezien hadden. Als stadsmensen zijn steden natuurlijk altijd leuk, maar Portland heeft echt iets speciaals! Het is een vrij ruim opgezette stad; en rondom de stad zie je heuvels met prachtige pine-trees waardoor je continue het gevoel hebt toch dichtbij de natuur te zijn. We sliepen in een heerlijk hotel (hotel Modera), wat echt een aanrader is. We konden fietsen lenen van het hotel, waardoor we de stad op een leuke manier hebben kunnen verkennen!

Als er iets is waar de Portlanders goed in zijn; dan is het het uitdenken van (horeca) concepten. Ieder tentje waar je komt is prachtig vormgegeven en heeft een kaart vol met specialiteiten. Salt-n-Straw is hier een mooi voorbeeld van. De rijen staan letterlijk tot buiten om in deze prachtige ijssalon een bijzonder (en lekker) ijsje te kunnen kopen. Met smaken als Beenmerg & kers, lavendel en olijfolie staan de smaken alles behalve alledaags.

Links: Cannon Beach met uitzicht op Haystack Rock. Rechts: De haven van Newport

De Kust
Na Portland zijn wij doorgereden naar de kust. Hoewel de kust niet het klimaat heeft om eens lekker aan het strand te gaan liggen is de kust toch echt een hele dikke aanrader. We zijn vanuit Astoria (1 van de oudste steden van de VS) naar beneden gereden met stops in Seaside, Canon Beach, Manzanita, Depoe Bay, Newport en veel andere plekken. We hebben overnacht in Canon Beach (in 1 woord; fantastische plek en hotel (Surfsand resort) en in Newport.

Wat de kust zo waanzinnig mooi maakt; zijn de overweldigend mooie bossen die tot aan het strand en water komen, de grillige rotsformaties en mysterieuze nevel die er ’s ochtends en ’s middags hangt. Tijdens het rijden vaak echt kippenvel gehad van de mooie uitzichten. Ongelooflijk mooi!

Links: De kust van Oregon. Rechts: Quad rijden in de duinen bij Florence

De ouderwetse Hipsters
Na dit prachtige natuurgeweld zijn wij landinwaarts getrokken naar Eugene en Ashland. Eugene staat bekend als universiteitsstad en als de plek waar Nike ooit begonnen is. Daarnaast staat het ook bekend als “crustpunk capitol” volgens de bewoners, wat zich uit in grote groepen punkers die op straat rondhangen. Een mooi contrast met de toch wel elitaire kust. Ashland is een oud “hippiedom” wat vooral bekend staat om zijn vele theaters.

Hierna nam de reis een meer “outdoor” karakter aan; Na een prachtige rit door de binnenlandse natuur maakten wij een stop bij Crater Lake; het diepste meer van de VS wat ontstaan is door een vulkaanuitbarsting. Een mooie wandeling gemaakt met prachtige uitzicht over het meer en omgeving. Hierna was het tijd om door te rijden naar Bend; waarvan alleen de rit er naartoe al de moeite waard was.

Crater Lake, het National Park van Oregon

The great outdoors
Bend is een klein stadje, waar je werkelijk iedere outdoor sport kunt beoefenen die je wilt; skiën, mountainbike, klimmen, zwemmen, etc. Wij hebben er een kayaktocht gemaakt door de Sunriver en een dag gemountainbiket op Phil’s trail. Een behoorlijke onderneming; een zware trail met veel rotsformaties en sprongen. Naast de mogelijkheden voor outdoor activiteiten, is Bend zelf ook een heel leuk stadje. Een mooi centrum waar vooral in het weekend veel te doen is qua concerten en evenementen.

Na Bend was ons laatste deel van de reis alweer aangebroken. We hadden nog 2 stops te gaan; Hood River en McMinnville. Hood River ligt aan de Columbia River Gorge; een prachtige rivier bedding op de grens tussen Washington en Oregon. Het ligt in een vallei die voelt alsof je een soort groen paradijs inrijdt; overal kleine boerderijen waar fruit geteeld wordt. In omgeving kan je prachtige hikes maken; zo hebben wij “Dog Mountain” beklommen; een flink steile wandeling van 4-5 uur die door dichte bossen leidt. Na een tijdje kom je boven de bomengrens uit en kijk je uit over de River Gorge. En dat uitzicht is de klim meer dan waard!

In Hood River is de zogeheten Fruit Loop te doen; een toeristische route langs een 30-tal fruit boerderijen en wine estates. Wij hebben het niet helemaal gedaan omdat het net die dag regende; maar gebaseerd op de boerderijen die wij wel bezochten leek het ons een leuke tocht! Vanuit Hood River hebben wij ook Mount Hood en de omgeving er omheen bezocht; spectaculaire bossen en uitzicht!

Sparks Lake, vlakbij Bend

McMinville is en schattig plaatsje in de “Winelands”. Het dorpje is eigenlijk een lange mainstreet met allerlei winkeltjes en restaurantjes. Ook hier schijnt de omgeving prachtig te zijn en zijn er talloze winefarms te bezoeken. Omdat het keihard regende toen wij er waren; hebben we onze geplande fietstochten langs winefarms helaas moeten afzeggen. In plaats hiervan zijn we naar Portland gereden. En eigenlijk vonden we dat helemaal niet erg!

We hebben deze “extra” dagen in Portland nog lekker wat buurtjes kunnen bezoeken waar wij de eerste dagen niet aan toegekomen waren. Zoals de buurt rondom Missisipi Street en Hawthorne Boulevard. Echt de moeite waard! Dit is waar Portland zijn bijnaam Hipster-city waarschijnlijk aan dankt; het zit er helemaal vol met vintage shops, modieuze winkeltjes, leuke koffietentjes, foodtrucks en lekkere restaurants.

En zo eindigde de reis waar deze begon. In het mooie Hotel Modera hebben we onze laatste nacht doorgebracht en zijn we nog 1 laatste avond van de beroemde Oregon cuisine gaan genieten in Tasty ’n Sons (aanrader).

We zijn inmiddels ruim een maand terug en kijken terug op een fantastische reis. Wij kijken soms stiekem naar vacatures in Portland en onze familie en vrienden zijn inmiddels al een beetje Oregon-moe omdat we het er zo vaak over hebben.

Mocht je na het lezen van dit reisverslag nog twijfels hebben; stop met twijfelen en ga naar Oregon!